Werken bij Betap

Geplaatst door Betap op Maart 31, 2023

'Het mooie is dat Betap in dit soort situaties alle steun bied waardoor het mezelf en het bedrijf ontwikkeld.'

Betap afbeelding

‘Na een aantal jaar in dienst te zijn geweest, wilde ik graag weer werk vinden in de maatschappij. Wat hierbij meespeelde, was dat ik meer tijd wilde vrij maken voor mijn gezin. Mijn broer werkte destijds bij Betap en hij raadde mij aan om hier te gaan werken. Volgens mijn broer kun je bij Betap goed werken en goed geld verdienen. Goed werken slaat op het feit dat er een bepaalde saamhorigheid heerst. Dit gevoel herken ik vanuit mijn eigen woonplaats Urk. Dat andere spreekt wel voor zich’, lacht Jacob.

Jacob is in 2008 begonnen als operator bij Select Yarns. Dit onderdeel van Betap was destijds net in opbouw. ‘Het was toen best wel aanpoten, maar dit gaf voor mij ook de mogelijkheid om veel te leren over het product dat we maakten. Er waren in het begin veel kinderziektes die we moesten verhelpen en hierdoor kreeg ik automatisch veel kennis van het proces.’

Teamwork
‘In 2016 kwam de functie teamleider vrij en ben ik door het team naar voren geschoven. Sindsdien ben ik van teamleider langzaam in mijn rol als productie manager gegroeid. Eerst als soort meewerkend voorman later als productie manager van Select Yarns en sinds vorig jaar is daar de afdeling Nonwovens ook bijgekomen. Jacob legt uit dat leidinggeven best een uitdaging is, omdat bij deze functie een hele grote menselijke factor komt kijken.
‘Uit mijn vorige baan heb ik hier gelukkig wel het één en ander van meegekregen, zoals broederschap en gedisciplineerd werken. Dit probeer ik dagelijks terug te laten komen in het leidinggeven aan mijn team. Ik probeer dicht bij mijn collega’s te staan, naar hen te luisteren en daadwerkelijk iets te doen met de zaken die ze aankaarten. Eerlijk en transparant zijn haalt het beste in het team naar boven.’ ‘Ik zeg ook altijd: Bij inspanning hoort ook ontspanning.’ Denk bij ontspanning aan teamuitjes. Naast teamuitjes organiseren we regelmatig cursussen. Daarnaast bezoeken we onze machineleveranciers om op deze manier kennis te maken met de laatste ontwikkelingen. Zo hebben we afgelopen jaar twee keer met het team van Nonwovens een bezoek gebracht aan de machineleveranciers in Duitsland. We zien het als een stukje kennisontwikkeling en daarnaast helpt het mee aan het opbouwen van de teamgeest.’

Nonwovens is de afdeling binnen Betap waar tapijt gemaakt wordt van gerecyclede PET-flessen. De flessen worden tot vilt verwerkt en bij Nonwovens omgezet in tapijt. De balen vilt komen binnen bij de mengerij waar, zoals de naam het zegt, de verschillende kleuren in de juiste hoeveelheden met elkaar vermengd worden tot de juiste kleur. Vervolgens wordt dit vilt vernadelt middels een 50 meter lange productielijn waardoor er een tapijt ontstaat.

Terugblik
‘Een moment waar ik met trots op kan terugkijken, was toen we samen met het team er alles aan deden om een onverhoopt probleem aan de machine op te lossen. Ik weet nog dat er in 2016 een probleem was ontstaan bij het produceren van één van onze producten. We zijn samen als team tot diep in de nacht bezig geweest om het probleem te verhelpen. Uiteindelijk hebben we hierdoor een enorme efficiënte slag weten te maken waar tot op de dag van vandaag profijt van hebben. Dit zijn momenten waar je goed op terugkijkt en die je niet snel vergeet.’
‘Zo ook die keer dat ik al mijn kennis en kunde uit de kast moest halen om bij één van onze leveranciers garen te laten maken op een geheel andere machine. Twee weken heb ik aan de machines gesleuteld om deze juist af te stellen. Als dit dan lukt, geeft het je een fijn en voldaan gevoel. Dat dit soort dingen lukken, heeft mede te maken met het feit dat Betap mij alle steun en ontwikkelmogelijkheden biedt.’

Van operator tot productiemanager

We vroegen Jacob ook hoe hij het zo ver geschopt heeft van operator tot productiemanager. ‘Tja, dat heeft eigenlijk met veel verschillende dingen te maken. Zoals eerder gezegd, ben ik begonnen als operator en was ik gewend vanuit mijn eerdere job om gedisciplineerd en met inzet te werken. Hierbij kwam nog een stukje intrinsieke interesse en het vertrouwen vanuit de organisatie wat mij uiteindelijk op deze plek gebracht heeft. Daarnaast heb ik heb het vertrouwen gekregen. Ook als het niet helemaal goed ging. Betap zag het als leergeld, oftewel een investering en dit gaf mij vertrouwen om te ontwikkelen.’

Jacob is nog lang niet uitgeleerd bij Betap. Zoals hij zelf zegt: ‘Hoe meer je denkt te weten, hoe meer je erachter komt dat je weinig weet. Veel mensen denken: het is maar een tapijtje, garentje of een backing. Dit is te klein gedacht. Het is veel meer dan dat. Er komt veel techniek bij kijken om een product tot stand te laten komen. Als je je hierin gaat verdiepen, gaat er een wereld voor je open en zie je wat voor een ambacht het is om een mooi stuk tapijt volgens de juiste specificaties te maken. Alle processen moeten naadloos op elkaar afgestemd worden.’

De cultuur bij Betap

‘Wanneer ik mensen spreek die bij Betap willen komen werken, geef ik altijd aan dat inzet word beloont. Daarnaast vertel ik het verhaal waar ik vandaan kom en waar ik nu zit. Ik ben niet de enige bij Betap die zo’n verhaal kan vertellen.’

Door de jaren heen heeft Jacob veel meegemaakt binnen Betap. Toch blijft de ‘Betap cultuur’ hetzelfde volgens Jacob: ‘Het is een bepaald familiegevoel die je met elkaar hebt. Je bent samen een laagdrempelige organisatie die zorgt voor een gemeenschappelijk gevoel. Je gaar er samen voor om het beste product op een zo efficient mogelijke wijze aan de klant te leveren.’

Ben jij nou benieuwd